РАЗГОВОРИ О ПРОГРАМУ РАЗВОЈА ГРАДА
30.11.2010

На основу обавезе која проистиче из Закона о локалној самоуправи и Статута града Ниша, у сали Нишког културног центра Градске општине Палилула, одржан је разговор о Радној верзији Програма развоја града Ниша за 2011. годину која је сачињена у Управи за привреду, одрживи развој и заштиту животне средине - Одсек за одрживи развој. Овом скупу, осим представника ресорне Управе и чланова Већа и Скупштине Градске општине Палилула, присуствовали су и заинтересовани грађани Палилуле, који су у дискусији и конкретним предлозима дали допринос сачињавању објективне анализе достигнутог степена развоја и дефинисању приоритета у развоју Општине. Договорено је да се до краја ове недеље могу и у писаном облику доставити предлози за допуну Програма. Зорица Стоиљковић, члан Већа општине Палилула захвалила је организаторима промоције Програма за могућност да се чује глас грађана и на тај начин преузме одговорност за будући развој општине-града.

Планирање развоја града, дефинисање Стратегије развоја као основног развојног документа, као и пратећих докумената неопходних за операционализацију Стратегије је једна од основних и неопходнинх услова развоја. Због тога је Ниш, донео Стратегију развоја града Ниша, чије се спровођење реализује конкретизацијом и дефинисањем активности на годишњем нивоу - годишњим програмом развоја. Стратегијом развоја града Ниша за период 2009 – 2020 године, по речима Драгана Карличића, начелника Управи за привреду, одрживи развој и заштиту животне средине, дефинисана су четри основна стратешка правца развоја са стратешким цињевима са крајњим исходиштем - остваривање визије будућег Ниша .

Скупштина града Ниша је у обавези да донесе Програм развоја града Ниша за 2011. годину, који представља операционализацију већ донете Стратегије развоја града Ниша.